Wykonanie
Składniki :1 opakowanie
serka wiejskiego (200 g), u mnie 3 %- lekki1 duże
jajko1 łyżeczka
musztardy sarepskiej1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
octu winnego (pominęłam)
sól morskaświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie :
Jajko gotujemy dość długo, na twardo (około 5 min.)Wkładamy na chwile do zimnej
wody, obieramyW tym czasie gdy gotuje sie
jajko, łączymy cały
serek - ze
śmietanką w nim zawartą- dodajemy so,
musztardę, ewentualnie
ocet,
sól i mielony
pieprz- mieszamy dokładnieUgotowane, pokrojone, ciepłe
jajko dodajemy do całości i miksujemy na gładką i puszystą masę.Ja doprawiłam mój
majonez odrobiną
cukru pudru.
Będę używać go do wiosennych sałatek i jaj :)
Majonez jest delikatny w smaku, nie do końca przypomina ten na bazie
oleju.
przepis stąd