Wykonanie
Zapiekanka makaronowa w
sosie bolońskim z warzywami to pyszne i szybkie danie. Zapieczona z
serem przypomina lazanie tylko że w przygotowaniu jest znacznie łatwiejsza. Maron mieszamy z sosem
mięsno - warzywnym, posypujemy
serem i zapiekamy. Można ją przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec.
SKŁADNIKI :500 g
mięsa mielonego200 g
pieczarek1 mała
cukinia1/2 część
bakłażana1 puszka
pomidorów1 łyżeczka przecieru1
cebula2 ząbki
czosnkusól, pierz,
papryka do smaku1 łyżeczka suszonej
bazylii1 kostka warzywna ( naturalna )2 łyżki
olejuDODATKOWO :200 g
makaronu penne100 g tartego
seraparmezan do posypaniaPRZYGOTOWANIE :W garnku, na
oleju podpiekamy drobno skrojoną
cebule i
czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy
mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy
pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną,
cukinię,
bakłażana, poszatkowane
pieczarki oraz
przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym
serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym
parmezanem i podajemy. Smacznego.