Porcja na 4 osobyCzas przygotowania:45 minDzisiaj przepis na danie z kuchni francuskiej. Ratatuj to delikatny, warzywny sos. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Polecamy jako alternatywę dla włoskich sosów!Potrzebne składniki:- 2 cukinie- 1 bakłażan- 1 duża cebula lub dwie średnie- 1 papryka- 1 opakowanie pomidorów w kawałkach- 2 ząbki czosnku- sól- pieprz- natka pietruszki lub bazylia- parmezanSposób przygotowania:1. Najpierw pokrój w kostkę wszystkie warzywa zaczynając od cukinii ( nie musisz jej obierać) i bakłażana.2. Pokrojona cukinie i bakłażana połóż w durszlaku i mocno posól (tak pozostaw na 15 -30 min. Następnie opłucz je z soli i usmaż na patelni bez oliwy. Po usmażeniu odłóż je na bok.3. Do garnka wlej odrobinę oliwy i smaż pozostałe warzywa. Zacznij od cebuli, następnie dołóż paprykę .4. Jak papryka i cebula będą miękkie, wsyp wcześniej usmażone cukinie i bakłażana oraz dodaj pomidory. Jeśli sos będzie za mało czerwony dodaj odrobinę przecieru pomidorowego.5. Na koniec dodaj czosnek, sól, pieprz i duś przez około 15 minut na wolnym ogniu.6. Gdy sos będzie gotowy to możesz jeść go sam tylko posypany natką, bazylię i parmezanem lub podawać z makaronem czy ryżem. My wybrałyśmy pełnoziarniste penne by danie było zdrowsze i dietetyczne.Smacznego!