Wykonanie
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy.Przyznam się, że pizza nie należy do moich ulubionych dań i smakołyków, ale dobrą pizzą nie pogardzę. Od jakiegoś czasu przestałam chadzać i zamawiać pizzę do domu w swoim
mieście bo jest
droga, a jakość składników również pozostawia wiele do życzenia. Natomiast jakiś czas temu otrzymałam sekretny przepis na ciasto na pizzę, które wyrabia w swojej restauracji na Kos pewien Grek - Adonis - Antonio
Papas który
sercem związał się z Polską. To cała historia miłosna, kulinarna – bo ów Grek jest znakomitym kucharzem i ekonomiczna … ale nie
będę dziś rozwijać tych
wątków bo główną rolę odgrywa dziś pizza,a właściwie przepis na ciasto.Uważam, że najważniejsze w pizzy jest przede wszystkim ciasto. Wygłaszam taki sąd dlatego, że dopóki nie poznałam tego wspaniałego przepisu moje pizze mimo doskonałych składników były zawsze jakieś takie … takie sobie. Nie porywały za
serce i nie podbijały moich kubków
smakowych. Dzisiaj robiąc pizze dla moich chłopaków (z
serami,
wędlinami) zawsze robię kawałek dla siebie – pizzę zieloną, która polega tylko na upieczeniu placka z
sosem pomidorowym i odrobiną
sera mozzarella lub
sera koziego. Na tak upieczonym placuszku pizzy kładę dowolnie:
brokuły,
pomidory,
kapary,
rukolę, czasem świeżą
bazylię, czasem
jajko, czasem jakąś dojrzewającą
wędlinę. O, taką pizzę lubię najbardziej :)Jeśli chodzi o pizzę:1 najważniejsze jest ciasto – przepis na samym końcu … cierpliwości :)2 ważna jest
mąka – najlepiej używać
mąki specjalnie do pizzy. Jeśli macie zwykłą to nie zawahajcie się jej użyć. W swojej praktyce robiłam także pizzę z
mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej. Z tej ostatniej – nie polecam. Robiłam z samej Samopszy ale też doświadczenia nie były jakoś zadowalające. Natomiast mieszanina mąk dawała zadowalające rezultaty.3 dobrze umieć zrobić dobry sos do pizzy – zapewne przepisów jest wiele na sos do pizzy. Latem robię ze świeżych
pomidorów, listków
bazylii,
oregano,
soli i
pieprzu. Kiedy nie ma już
pomidorów robię sos na bazie mojej domowej bazy pomidorowej (to gęsty przecier ze świeżych
pomidorów) lub z ajwaru, który wszyscy lubimy (dodaję wtedy tylko posiekane świeże lub suszone
zioła). Ostatecznie może być przecier ze sklepu dobrej jakości taki z kartonika z dodatkiem
ziół soli i
pieprzu (możecie dodać też swoich ulubionych dodatków).4 nie mniej ważny na pizzy jest
ser. Jaki
ser do pizzy? Jeszcze nie dawno sama zadawałam sobie to pytanie. Odpowiedź jest niejednoznaczna bo gusta są wybredne. Nie mniej dobrze jest dawać na pizzę
ser mozzarella ten w kulce. Można go pokroić w plastry lub rozdrobnić i rozłożyć równomiernie. Dobry i bardziej dietetyczny jest
ser kozi, za którym z kolei ja przepadam. Jedno jest pewne – nie kupujcie gotowych, paczkowanych
serów w wiórkach. Ośmielę się tutaj napisać, że kupujecie tzw. kota w worku i to najczęściej o podejrzanej reputacji – lekko mówiąc. Jeśli
mozzarella i
kozi ser nie wchodzą w grę lepiej zakupić kawałek
żółtego sera w sklepie. Moi faceci lubią mieszać kilka rodzajów
żółtego sera i tak ścieramy po trochu edamskiego, gołdy, marskiego. Przed starciem dobrze
ser trzymać przez chwilę w lodówce.5 dobre dodatki do pizzy to podstawa by pizza się udała i była smaczna. Ciasto, sos,
ser to baza dobrej pizzy. Jeśli położycie na niej kiepskie dodatki zepsujecie cały efekt. Lepiej położyć mniej ale niech będą najlepszej jakości i smaczne. Dodatki to Wasza wyobraźnia … możecie położyć naprawdę wszystko na swojej pizzy byle komponowało się
smakowo. Byłam w Rzymie, w pizzerii nieopodal Coloseum gdzie w karcie proponowano 72 pizze!!!Ostatnio unikam zapiekania jak największej ilości składników, natomiast moi chłopcy wprost przeciwnie – uwielbiają kiedy wszystko zatapia się w
serze i jeszcze życzą sobie by delikatnie posypwać
serem pizzę z wierzchu … cóż demokratycznie w naszym pizzowym piecu jest.
A teraz już obiecany przepis na pizze
rodem z Grecji :Składniki:0,5 kg
mąki,5 dkg
drożdży1/2 szklanki
mleka (można zredu k
ować ilość
mleka do 1/3 objętości szklanki)około 2-3 łyżki
oliwy ,dwie szczypty
soli,
woda (tyle by się ciasto dobrze wyrabiało – ok. 1/3 - ½ szklanki)
oregano lub
tymianek,
bazylia ( ja dosypuję 1 łyżeczkę wybranych
ziół do wyrabianego ciasta) - opcjonalnieWykonanie:
Drożdże rozrobić z ciepłym
mlekiem i łyżką
maki w miseczce na rozczyn – czekać aż urośnie.
W misie wymieszać
mąkę z
solą i jeśli dodajecie
zioła to z suchymi
ziołami.Wyrośnięty rozczyn dodać do
mąki.
Następnie dodajemy powolutku odrobinę
wody,
oliwy i wyrabiamy ciasto.
Może być robotem może być ręcznie.Ciasto wyrobione jest elastyczne i odchodzi od ręki.
Rozwałkowujecie kwadrat lub koło, układacie na blasze, smarujecie sosem, układacie składniki i wkładacie do pieca dobrze nagrzanego 170-180 stopniPieczecie wg uznania i składników jakie znajdują się na waszej pizzy.
To chyba już wszystko w tym temacie, jeśli o czymś zapomniałam … zapraszam do komentowania i wymiany doświadczeń :)Anula, serdecznie pozdrawiam <3