Wykonanie
Wspólnie z M. szukałyśmy kiedyś fajnych przekąsek na imprezę - tzw posiadówkę, której tematem były gry planszowe. Grissini pojawiło się wśród wielu innych przekąsek i okazało się strzałem w dziesiątkę - w połączeniu z różnego rodzaju
sosami jest naprawdę pyszne. Przepis pochodzi z tej strony300 g
mąkizioła:
bazylia,
oregano,
tymianek,
zioła prowansalskie - co tylko lubiciepół łyżeczki
solipół łyżeczki
cukru15g
drożdży świeżych200 ml ciepłej
wody1 łyżka
oliwyDrożdże rozkruszamy w kubeczku posypujemy
cukrem i dodajemy kilka łyżek ciepłej
wody - mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
solą i
ziołami dodajemy
drożdże, resztę
wody - wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy
oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy w razie potrzeby podsypujemy
mąką. Miskę nacieramy delikatnie
oliwą, przekładamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Gotowe ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy z niego długie paski, które wałkujemy formując z nich paluszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarnika przez około 15 minut. Podajemy z różnego rodzaju sosami. Przed pieczeniem możemy jeszcze posypać np.
solą,
sezamem itp.Smacznego!A.