Wykonanie
Pulpety to wdzięczny obiad, zwłaszcza te gotowane a nie smażone. :-) Są zdrowe, lekkie, smaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny,
koperkowo-
miodowo-
musztardowy. Najlepiej smakują podane z
kaszą lub
ziemniakami.
Pulpety:1 kg
mięsa mielonego1
cebula4 łyżki
bułki tartej1
jajkosól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostraSos:1 pęczek
koperku3 łyżeczki ostrej
musztardy1 łyżeczka
miodu200 ml
śmietanki 18%sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra1.
Cebulę siekamy.
Mięso,
bułkę tartą,
jajko,
cebulę i
przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej
wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.2. W garnku podgrzewamy
śmietankę z
miodem,
musztardą, posiekanym
koperkiem i
przyprawami. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem.