ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowo-miodowo-musztardowym

Pulpety w sosie koperkowo-miodowo-musztardowym

nazwa

Wykonanie

Pulpety to wdzięczny obiad, zwłaszcza te gotowane a nie smażone. :-) Są zdrowe, lekkie, smaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny, koperkowo-miodowo-musztardowy. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami.
Pulpety:
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sos:
1 pęczek koperku
3 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
200 ml śmietanki 18%
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.
2. W garnku podgrzewamy śmietankę z miodem, musztardą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/04/pulpety-w-sosie-koperkowo-miodowo.html