Wykonanie
Mielone w takiej formie zawsze mnie zadziwiały. ;-) A jak coś mnie zadziwia lub ciekawi, bardzo szybko to realizuję. Efekt był bardzo ciekawy, powstał zdrowy, dietetyczny kawał kotleta o naprawdę ciekawym wyglądzie. ;-) Świetne również na Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo
jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim.
9
jajek500g
mięsa mielonego1 duża
cebula1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej paprykisól,
pieprz1. Osiem
jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy.2.
Mięso mielone mieszamy z
przyprawami, posiekaną
cebulą i surowym
jajkiem.3. Nabieramy na dłoń
mięso, formujemy kulkę, rozpłaszczamy. Na środek układamy
jajko i otaczamy
mięsem formując kulkę.4. Kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.