Wykonanie
Pyszna alternatywa nadzienia do naleśników - jeśli lubicie meksykańskie klimaty - zróbcie naleśniki z takim farszem, posypcie
serem i zapieczcie - nie pożałujecie :)SKŁADNIKI (dla 3 , 4 osób - 12 sztuk)1 naleśnik - ok. 180 kcal
naleśniki:1 szklanka
mleka1 szklanka
wody (może być gazowana-naleśniki będą bardziej puszyste)1,5 szklanki
mąki2
jajkaszczypta
solimasłofarsz:
200 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1
cebula2 ząbki
czosnku1
czerwona papryka1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzy2 łyżki
przecieru pomidorowegosólpieprzkumin
ostra papryka1 łyżka
oliwy1 0 0 g
sera żółtegoPRZYGOTOWANIESkładniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości
masła na średniej patelni smażymy naleśniki.
Cebulę i
czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce
oliwy - tym razem na dużej patelni.Dodajemy
mięso, które dokładnie rozdrabniany. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami
wody i przykrywamy na 5 minut, by
papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu i
papryki oraz
przecier pomidorowy.
Kukurydzę i
fasolę odsączamy i wrzucamy na patelnię. Zwiększamy ogień i przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon.Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem. Posypujemy startym/posiekanym
serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego :)
Zapraszam na fanpage FB oraz Instagram