Wykonanie
Empanady są kolejnym daniem
rodem z Półwyspu Iberyjskiego. No i chyba muszę przyznać, że namowy mojej Drugiej Połówki żebym je zrobiła słyszę baaaaardzo często. Gdy już to następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa
pora podzielić się tym przepisem także z
Wami. :)Składniki (na 18 sztuk): na farsz:40 dag
tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki)1,5
papryki czerwonej2
cebule3
jajka25 dag
przecieru pomidorowego3 łyżki posiekanej
pietruszki1 łyżka
oliwysól,
pieprz na ciasto:3,5 szklanki
mąki280 ml letniej
wody5 dag
masła6 łyżek
oliwy2
jajkaszczypta
soli+ 1
jajko do posmarowania empanadPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy.
Cebulę i
pietruszkę także drobno siekamy, a
paprykę kroimy na małe kawałki.
Tuńczyka odcedzamy.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej
cebulę aż się zeszkli. Dodajemy
paprykę, a po chwili
tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier,
jajka i
pietruszkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała
woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy.W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy 20 cm. Na środek każdego nakładamy ok. 1 , 5-2 łyżek farszu i sklejamy jak pierogi.Empanady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy 22-25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.