Wykonanie
Jakie to było smaczne! Tak niewiele składników, tak niewiele pracy, a smak tak wyśmienity. Ale tak to już chyba jest z
makaronami, są świetną bazą do szybkich i smacznych potraw. Tym razem postawiłam na nieco nietypowe połączenie, które okazało się strzałem w dziesiątkę!
Cukinia i
twaróg to zaskakująco smaczny duet, którego smak podkręca dodatek
czosnku i
oleju z alg. Wypróbujcie koniecznie, nie pożałujecie, obiecuję!
Przepis (2 porcje):120g
makaronu świderki250g
cukinii150g
twarogu1 łyżka
oliwy z oliwek (do smażenia)2 łyżki BIO Algen-Öl Lüttge2 ząbki
czosnkusól,
pieprz czarnyCukinię pokroić w słupki.
Czosnek drobno posiekać. Ugotować
makaron: do garnka wlać
wodę, doprowadzić ką do wrzenia, następnie posolić i wsypać
makaron. Gototwać przez około 10 minut, aż
makaron będzie gotowy. Ugotowany
makaron odcedzić i odstawić na bok. Patelnię rozgrzać, wlać
oliwę z oliwek i gdy ta będzie odpowiednio gorąca - wrzucić posiekany
czosnek i pokrojoną
cukinię. Doprawić
solą i
pieprzem. Smażyć przez okolo 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie do miski wyłożyć
twaróg, posolić i popieprzyć. Gdy
cukinia delikatnie się zarumieni, wrzucić na patelnię ugotowany
makaron oraz całość podsmażać razem jeszcze przez moment.
Makaron z
cukinią przełożyć na telerze, posypać
twarogiem, polać
olejem z alg. Podawać.