ßßß Cookit - przepis na MAKARON Z CUKINIĄ I MIĘTĄ

MAKARON Z CUKINIĄ I MIĘTĄ

nazwa

Wykonanie

Makaron w maślanym sosie z cukinią i miętą, posypany twarogiem i grubo zmielonym pieprzem to potrawa dobra na letni obiad czy lunch, co nie zmienia faktu, że ostatnio jadam ją na śniadanie. I też pasuje.
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
2 łyżki oliwy
2 spore ząbki czosnku
40 g masła
2 garście makaronu (rurki, spaghetti, wstążki)
garść listków mięty
1/2 szkl. pokruszonego twarogu
sól, grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinię pokroić na plasterki o grubości ok 1 cm, a następnie w paski.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, smażyć ok 1 minutę. Dodać cukinię, oprószyć solą, pieprzem i znowu podsmażyć 1-2 minuty.
3. Do cukinii dodać połowę masła, wymieszać, dusić ok 10-15 minut.
4. W międzyczasie ugotować makaron.
5. Pod koniec duszenia dodać do cukinii listki mięty, resztę masła, sól. Wymieszać, zestawić z ognia.
6. Połączyć makaron z cukinią, przełożyć na talerze, posypać twarogiem i pieprzem. Podawać na ciepło.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/makaron-z-cukinia-i-mieta.html