Wykonanie
Makaron w maślanym sosie z
cukinią i
miętą, posypany
twarogiem i grubo zmielonym
pieprzem to potrawa dobra na letni obiad czy lunch, co nie zmienia faktu, że ostatnio jadam ją na śniadanie. I też pasuje.Składniki:1 średniej wielkości
cukinia2 łyżki
oliwy2 spore ząbki
czosnku40 g
masła2 garście
makaronu (rurki, spaghetti, wstążki)garść listków
mięty1/2 szkl. pokruszonego
twarogusól, grubo zmielony
pieprzPrzygotowanie:1.
Cukinię pokroić na plasterki o grubości ok 1 cm, a następnie w paski.2. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać pokrojony
czosnek, smażyć ok 1 minutę. Dodać
cukinię, oprószyć
solą,
pieprzem i znowu podsmażyć 1-2 minuty.3. Do
cukinii dodać połowę
masła, wymieszać, dusić ok 10-15 minut.4. W międzyczasie ugotować
makaron.5. Pod koniec duszenia dodać do
cukinii listki
mięty, resztę
masła,
sól. Wymieszać, zestawić z ognia.6. Połączyć
makaron z
cukinią, przełożyć na talerze, posypać
twarogiem i
pieprzem. Podawać na ciepło.