Wykonanie
Mój tato, gdy zobaczył zdjęcie tego pysznego pesto, napisał "wygląda jak zmiksowany
shrek!". Haha, ale uwierzcie, że to nie
shrek wcale, a liście
rzodkiewki! Pesto z liści
rzodkiewek to fajna i smaczna opcja na ich wykorzystanie! Jeśli do tej
pory po prostu je wyrzucaliście to więcej już nie musicie, szkoda ich! Bo w połączeniu z
czosnkiem,
olejem i
parmezanem dają niezwykłe doznania smakowe. To ślicznie zielone pesto jest nie tylko ładne, ale także zdrowe i smaczne. Świetnie smakuje z
makaronem, czy tostami. Możliwości jest wiele, każda smaczna, każda dobra!
Przepis (jeden mały słoiczek):pęczek liści
rzodkiewki50ml
oliwy z oliwek50ml
oleju Algen-Öl Lüttge30g
parmezanu1 ząbek
czosnkusól,
pieprzLiście
rzodkiewki umyć i osuszyć.
Parmezan zmielić na drobno w blenderze.
Czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze: liście
rzodkiewki,
oliwę,
olej z alg,
czosnek. Zblendować. Na koniec doprawić jeszcze
solą i
pieprzem, wymieszać z
parmezanem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka.