Wykonanie
Ta
sałatka, choć nie zawiera wykwintnych składników jest bardzo smaczna a do tego ciekawie wygląda. Kilka osób się nabrało, bo z daleka przypomina tort. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, żeby warstwy spokojnie się poprzyklejały do siebie. Uwaga- jeśli macie zamiar zabrać ją gdzieś na wynos to najlepiej przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem.Składniki:puszka
groszkupuszka
fasoli3-4
ziemniaki2
marchewkipojedyncza
pierś kurczaka4-5
ogórków kiszonychsłoik
pieczarek marynowanych
szczypiorekłyżka
przyprawy gyrosmajonezsól pieprz,ząbek
czosnku2 łyżki
olejuGroszek,
fasolę i
pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno.
Ziemniaki i
marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
przyprawą i
czosnkiem, usmażyć na
oleju.
Ogórki pokroić w kosteczki,
szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć
pieczarki nóżkami w górę. Posypać
szczypiorkiem. Na to ułożyć
marchewkę i posmarować
majonezem. Następnie układać kolejno:
kurczaka,
ogórki,
ziemniaki,
fasolę,
majonez,
groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię.