Wykonanie
Kochani, ostatnio bardziej karmiłam Was ciszą niż nowymi przepisami, ale już wszystko wraca do normy. Wraz z nadejściem wiosny mam dla Was garść smacznych pomysłów. Dziś prezentuję
sałatkę, która oprócz dobrego smaku wygląda niesamowicie ciekawie, bowiem przygotowuje się ją w tortownicy. W taki sposób możecie przygotować dowolną
sałatkę warstwową, o ile zadbacie o staranne ugniecienie warstw i przełożenie
majonezem. Pomysł wraz z przepisem podpatrzyłam na blogu Przepisy Aleksandry .
Składniki (kolejno, rozpoczynając od dna tortownicy - średnica ok. 20 cm):- marynowane
pieczarki (duży słoik),-
natka pietruszki (posiekana),- ugotowane
ziemniaki, pokrojone w kostkę (4 sztuki, średnia wielkość),-
majonez - posmarowany równomiernie,-
pieprz - do smaku,-
pierś z kurczaka - ugotowana, pokrojona (1/2 dużej lub cała mniejsza),-
majonez - j.w.,-
pieprz - j.w.,-
ogórki kiszone pokrojone w kostkę (można użyć konserwowych, 3 średniej wielkości),- ugotowane
marchewki, pokrojone w kostkę lub słupki (4 sztuki),-
majonez - j.w.,-
pieprz - j.w.,-
ser żółty - starty na tarce,- dodatkowo potrzebujemy: tortownicę z odpinanym dnem (średnica ok. 20 cm), folia spożywcza.Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania
piersi z kurczaka,
marchewek i
ziemniaków. Najlepiej ugotować wszystko razem, a następnie wykorzystać powstały
wywar, np. na zupę
pomidorową.Tortownicę dokładnie wykładamy folią w taki sposób, by wystawała poza brzegi (
sałatkę po ułożeniu należy przykryć). Na dnie układamy
pieczarki - równomiernie, jedna obok drugiej, kapeluszami do dołu. Posypujemy posiekaną
natką, układamy ostudzone i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Delikatnie ugniatamy. Całość równomiernie smarujemy
majonezem i posypujemy
pieprzem. Układamy kolejną warstwę - ostudzoną i pokrojoną
pierś z kurczaka. Ponownie ugniatamy oraz smarujemy
majonezem i posypujemy
pieprzem. Kolejne warstwy - jak w składnikach -
ogórki,
marchewki,
majonez,
pieprz,
ser żółty. Na koniec przykrywamy
sałatkę pozostałą folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy folię z wierzchu,
sałatkę obracamy do góry dnem na talerz, tortownicę odpinamy i delikatnie zdejmujemy dno z góry i pozostałą folię. Podajemy na stół. Smacznego!