ßßß Cookit - przepis na Fantastyczna sałatka w kształcie tortu

Fantastyczna sałatka w kształcie tortu

nazwa

Wykonanie

Kochani, ostatnio bardziej karmiłam Was ciszą niż nowymi przepisami, ale już wszystko wraca do normy. Wraz z nadejściem wiosny mam dla Was garść smacznych pomysłów. Dziś prezentuję sałatkę, która oprócz dobrego smaku wygląda niesamowicie ciekawie, bowiem przygotowuje się ją w tortownicy. W taki sposób możecie przygotować dowolną sałatkę warstwową, o ile zadbacie o staranne ugniecienie warstw i przełożenie majonezem. Pomysł wraz z przepisem podpatrzyłam na blogu Przepisy Aleksandry .
Składniki (kolejno, rozpoczynając od dna tortownicy - średnica ok. 20 cm):
- marynowane pieczarki (duży słoik),
- natka pietruszki (posiekana),
- ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę (4 sztuki, średnia wielkość),
- majonez - posmarowany równomiernie,
- pieprz - do smaku,
- pierś z kurczaka - ugotowana, pokrojona (1/2 dużej lub cała mniejsza),
- majonez - j.w.,
- pieprz - j.w.,
- ogórki kiszone pokrojone w kostkę (można użyć konserwowych, 3 średniej wielkości),
- ugotowane marchewki, pokrojone w kostkę lub słupki (4 sztuki),
- majonez - j.w.,
- pieprz - j.w.,
- ser żółty - starty na tarce,
- dodatkowo potrzebujemy: tortownicę z odpinanym dnem (średnica ok. 20 cm), folia spożywcza.
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania piersi z kurczaka, marchewek i ziemniaków. Najlepiej ugotować wszystko razem, a następnie wykorzystać powstały wywar, np. na zupę pomidorową.
Tortownicę dokładnie wykładamy folią w taki sposób, by wystawała poza brzegi (sałatkę po ułożeniu należy przykryć). Na dnie układamy pieczarki - równomiernie, jedna obok drugiej, kapeluszami do dołu. Posypujemy posiekaną natką, układamy ostudzone i pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie ugniatamy. Całość równomiernie smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Układamy kolejną warstwę - ostudzoną i pokrojoną pierś z kurczaka. Ponownie ugniatamy oraz smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Kolejne warstwy - jak w składnikach - ogórki, marchewki, majonez, pieprz, ser żółty. Na koniec przykrywamy sałatkę pozostałą folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy folię z wierzchu, sałatkę obracamy do góry dnem na talerz, tortownicę odpinamy i delikatnie zdejmujemy dno z góry i pozostałą folię. Podajemy na stół. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/fantastyczna-saatka-w-ksztacie-tortu.html