Wykonanie
Zazwyczaj jak mają przyjść do mnie goście nie robię tradycyjnych sałatek, a w szczególności ttypowo jarzynowych. Do tej
pory zastępowałam je m.in.
śledziami, mini kanapkami lub innymi przekąskami. Kiedyś przypadkowo natrafiłam na przepis na tę
sałatkę i od razu wpadło mi w oko jej eleganckie podanie i
banalne składniki.Składniki:ok 10
ziemniaków5
marchewek5
ogórków kiszonych2 pojedyncze
piersi z kurczaka250 g wędzonego
żółtego seraduży słoik
pieczarek1 pęczek
koperku1
cebula dymkasłoik
majonezuprzyprawa gyros,
sól i
pieprz1.
Ziemniaki i
marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości, cedzimy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy są już zimne, obieramy je i kroimy:
marchewkę na małe słupki a
ziemniaki w kostkę.
Kurczaka oczyszczamy z żyłek, kroimy na małe kawałki i przyprawiamy gyrosem,
solą i
pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie
kurczaka smażymy na
oleju.2.
Ogórki kiszone kroimy na drobną kostkę i przekładamy na sitko po to, aby
woda z nich obciekła.
Pieczarki cedzimy na sitku, a
ser żółty mielimy w blenderze lub trzemy na tarce. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy folią spożywczą i zaczynamy układanie warstw:I.
Pieczarki z
koperkiem, a na to ziemniaczki. Dokładnie uciskamy warstwę, najlepiej talerzem lub
łopatką do naleśników i smarujemy
majonezem.
II. Następnie układamy
kurczaka, dociskamy i smarujemy
majonezem.
III. Na
kurczaka kładziemy
ogórka kiszonego,
cebulę dymkę i
majonez.
IV. Kolejna warstwa to pokrojona w słupki
marchewka i
majonez.
V. Na sam koniec wysypujemy
żółty ser i dokładnie ugniatamy.
3. Tak przygotowaną
sałatkę zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy
sałatka jest już gotowa do wyjęcia kładziemy na jej wierzch talerz i obracamy ją do góry nogami. Delikatnie odpinamy bok tortownicy, a następnie ściągamy jej górę i całą folię.