ßßß Cookit - przepis na Zupa z fasolą i boczkiem

Zupa z fasolą i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 400g pomidorów z puszki
- kawałek wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 por
- ok. 250g fasolki różnego rodzaju
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- ok. 80g makaronu orzo
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Marchewki kroimy w kostkę, por i czosnek siekamy. W garnku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, w razie potrzeby używamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy warzywa.
3. Po chwili wlewamy bulion, pomidory, gotujemy 15 min. Po tym czasie wrzucamy makaron, fasolkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać więcej bulionu.
Inspiracja: filozofiasmaku
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2016/02/zupa-z-fasola-i-boczkiem.html