Wykonanie
Zapraszam na kolejny przepis na kanapki…kanapki na słodko! Przepis na kanapki z frangipane. Muszę trochę się podszkolić w międzynarodowych nazwach. Wiecie co oznacza frangipane? Masa marcepanowa! Przygotowałam prostą wersję frangipane, którą można lekko rozsmarować na kromce
chleba. Do tej
pory używałam marcepanowej masy jedynie do wypieków ciast, a tu proszę, można z nią przyrządzić kanapki na słodko. Upiekłam świeżutki tostowy chlebek, idealny na takie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty .
Składniki:4 kanapkiFrangipane50 g zmielonych
migdałów50 g
masła1
jajko50 g
kokosowego cukru2 łyżki
migdałowych płatków4 kromki
chleba, u mnie tostowy z tego przepisu
owoce do dekoracji
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj
cukier z
masłem. Dodaj
jajko i zmielone
migdały. Zmiksuj. Posmaruj kromki
chleba domowym frangipane i posyp migdałowymi
płatkami. Wstaw kanapki do nagrzanego piekarnik i zapiekaj przez około 10 minut, aż frangipane będzie rumiane. Wyjmij kanapki na talerz i udekoruj
owocami. Posyp lekko
cukrem pudrem.Polecane przepisyBruschetta z
awokado na
żytniej bagietceGorące kanapki bolognesePożywne
bagietki z pulled
pork czyli…Kanapka zapiekanka z
jajkiem i
łososiemTosty z leśnymi
grzybami