Wykonanie
Mazurek na okrągło
Składnikiciasto:200 g
mąki100 g
masła100 g
cukru1
jajomasa:80 g
rodzynek sułtańskich75 g
płatków migdałowych1 tabliczka (100 g)
gorzkiej czekoladydekoracja np. ozdoby z opłatka, marcepana, kandyzowane
owoceCzas przygotowania: 1 godz.Przepis na: Mazurek na okrągłoMiałam Was tu zaskoczyć jakimś ładnym mazurkiem z własnoręcznie wykonanymi ozdobami, a tymczasem to mnie zaskoczyło przeziębienie. Ale zwlokłam się do kuchni, żeby coś na Wielkanoc jednak przygotować. Dziś zapraszam na mazurka
bakaliowo-
czekoladowego.Patent jest banalny – spód jak na tartę. Siekam zimne
masło z
mąką, dodaję
mąkę i
cukier. Zagniatam w zgrabną kulę, po czym zawijam w folię spożywczą i na pół godziny
daję ciasto do zamrażalnika.Nastawiam piekarnik na 180 st. C, rozwałkowuję ciasto i wykładam formę, pamiętając, aby podnieść nieco brzegi – wystarczy o około 0,5 cm. Teraz można skorzystać z dwóch metod – wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wysypać np.
groch lub
ryż lub nakłuć widelcem ciasto i piec. Osobiście wolę drugą metodę, ponieważ wtedy czas pieczenia jest po prostu krótszy. Niezależnie od tego, z jakiej metody skorzystacie, ciasto powinno piec się, aż się zarumieni – zazwyczaj wystarcza około 20-25 minut.W tym czasie ścieram na tarce
gorzką czekoladę, następnie mieszam ją z
rodzynkami i
płatkami migdałowymi. Oczywiście można dodać posiekanych
orzechów,
suszonych moreli lub innych
owoców – co kto lubi. Jeśli ciasto jest już upieczone, zmniejszam temperaturę na 150-160 st. C, wysypuję na ciasto mieszankę
bakaliowo-
czekoladową i wkładam całość jeszcze na około 5 minut do piekarnika.Teraz wystarczy całość udekorować i poczekać aż
czekolada stężeje i zwiąże składniki. Smacznego!