ßßß Cookit - przepis na Brownie z płatkami migdałowymi i kawałkami czekolady

Brownie z płatkami migdałowymi i kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Pierwszy września jest pewnego rodzaju granicą umowną między wakacjami a rokiem roboczym. Zaczyna się szkoła, kończą urlopy, następuje powrót do obowiązków. Z tej okazji urządzam małe porządki, wymieniam garderobę, robię listy zakupów. Po takim maratonie nic nie cieszy mnie bardziej niż kubek gorącej kawy z mlekiem i kawałek dobrego ciasta, na przykład pachnącego migdałami brownie .
170-180 g mąki
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
5 jajek
100 g płatków migdałowych
100 g mlecznej czekolady (posiekanej) albo czekolady w kawałkach do pieczenia
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem przez 5-6 minut. Następnie dodajemy czekoladę z masłem i miksujemy. Na sam koniec dosypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy (moja miała 24 x 34 cm). Po wierzchu posypujemy je płatkami migdałowymi i kawałkami mlecznej czekolady. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/brownie-z-platkami-migdalowymi-i-kawalkami-czekolady