Wykonanie
Pierwszy września jest pewnego rodzaju granicą umowną
między wakacjami a rokiem roboczym. Zaczyna się szkoła, kończą urlopy, następuje powrót do obowiązków. Z tej okazji urządzam małe porządki, wymieniam garderobę, robię listy zakupów. Po takim maratonie nic nie cieszy mnie bardziej niż kubek gorącej
kawy z mlekiem i kawałek dobrego ciasta, na przykład pachnącego
migdałami brownie .170-180 g
mąki200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła100 g
cukru5
jajek100 g
płatków migdałowych100 g
mlecznej czekolady (posiekanej) albo
czekolady w kawałkach do pieczenia
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Jajka ubijamy z
cukrem przez 5-6 minut. Następnie dodajemy
czekoladę z
masłem i miksujemy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy (moja miała 24 x 34 cm). Po wierzchu posypujemy je
płatkami migdałowymi i kawałkami
mlecznej czekolady. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.