Wykonanie
Wczoraj mój mąż cały dzień chodził i opowiadał co słodkiego (czytaj:
czekoladowego) miałby ochotę zjeść. W końcu postanowił zrobić brownie. Z
gorzkiej czekolady z kawałkami białej w tle:) Dlaczego brownie z
sercem w tle? Bo
czekolady otrzymał po ostatnim oddaniu
krwi:) Takie ciasto, któremu towarzyszy myśl, że może się przyczynimy do pomocy komuś smakuje jeszcze lepiej!Co potrzebujemy:150g
czekolady gorzkiej100g
masła3
jajkapół filiżanki
mąki1 łyżka
cukru50g
czekolady białej pokrojonej w kawałki1.
Masło roztapiamy w kąpieli
wodnej (czyli miskę stawiamy w garnu z gotującą się
wodą - nie musi dotykać powierzchni
wody). Dodajemy do niego
gorzką czekoladę i mieszamy wszystko razem.2. W naczyniu ubijamy
jajka z
cukrem na gładką masę. Dodajemy
mąkę i mieszamy razem.3. Na koniec dodajemy po woli
czekoladę z
masłem do
jajek. Mieszają c delikatnie łyżką.4. Teraz jeszcze należy wmieszać pokrojoną
białą czekoladę.Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!