Wykonanie
Uwielbiam szybkie, proste i smaczne ciasta. A jeżeli na dodatek jest
czekoladowe, to musi trafić na listę moich ulubionych. I takie właśnie jest to, które Wam dziś prezentuję: o głębokim
czekoladowym smaku, wilgotne i niezbyt słodkie (a więc przypadnie do gustu tym, którzy nie szaleją za
słodyczami- sprawdziłam!). Palce lizać!BŁYSKAWICZNE CIASTO
CZEKOLADOWESkładniki na małą formę: na ciasto:1 tabliczka
gorzkiej czekolady100 g
masła50 g
mąki150 g
cukru3
jajka na polewę:1/3 tabliczki
białej czekoladyMasło z pokruszoną
gorzką czekoladą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i mieszamy. Studzimy. W oddzielnej misce ubijamy
jajka, stopniowo dodajemy
cukier i miksujemy aż się rozpuści, dodajemy
mąkę i mieszamy dalej. Do masy dodajemy ostudzoną
czekoladę z
masłem.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Białą czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.