ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka marynowane w soi

Udka z kurczaka marynowane w soi

nazwa

Wykonanie

Udka z kurczaka marynowane w soi, lekko słodko kwaśne. Udka z kurczaka na ostro, pyszne i aromatyczne. Zachęcam do ich przyrządzenia! Marynowanie kurczaka to podstawa. Polecam marynować mięso przez conajmniej 2 godziny, idealnie przez noc w lodówce. Podałam kurczaka z sałatką z kaszy (przepis na sałatkę jutro) i jogurtem.
Udka z kurczaka
Składniki:
5 udek z kurczaka
50 ml soi japońskiej
3 cm świeżego imbiru, utarty
3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka winnego octu
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
sól i czarny pieprz do smaku
Udka z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w pojemnej misie. Dodaj mięso. Wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynata. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 2 godziny lub na noc do lodowki. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ułóż mięso na blasze. Zachowaj marynatę do pędzlowania. Piecz kurczaka przez około godziny w zależnosci od wielkości udek. Pedzluj udka resztą marynaty. Podaj z kaszą, ryżem lub sałatką oraz z jogurtem doprawionym świeżą kolendrą, miodem i sokiem z limonki.
Polecane przepisy
Pieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chili
Zapiekanka z kurczaka z mozzarella
Krolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka
Kremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiem
Kurczak w sosie estragonowym po francusku
Źródło:http://codojedzenia.pl/udka-z-kurczaka-marynowane-w-soi