Wykonanie
O tym, że czas pędzi nieubłaganie,
pisałam niedawno. W zasadzie jest to przygnębiające, ale bywa, że na drodze stają nam rzeczy niezwykle przyjemne. Takie rocznice chociażby. W Polsce po osiemnastce urodzin niemal nie wypada obchodzić (szczególnie paniom), ale z racji tego, że od dawna mieszkam w zupełnie innym
kraju, do urodzin podchodzę niezwykle pozytywnie. Każda okazja, żeby się bawić jest dobra, a jak jeszcze przynoszą człowiekowi prezenty... No nie sposób urodzin nie lubić!Do moich jeszcze trochę czasu zostało; dzisiaj natomiast świętujemy urodziny bloga!To już pięć lat, odkąd nieśmiało wystukałam na klawiaturze pierwszy post. Nie byłam wtedy pewna, czy ktokolwiek tutaj
zajrzy; okazało się jednak, że Czytelników przybywa wraz z rozwojem bloga. Przez te pięć lat przeszłam długą
drogę; nie tylko blogowo, ale też prywatnie. Choć oba te aspekty w pewien sposób się zazębiają... To dzięki blogowi i wspaniałym ludziom, których poznałam postanowiłam spełnić swoje marzenie; blogowanie i wierni Czytelnicy dodali mi odwagi, i to dzięki nim wstąpiłam na nową
drogę. Wasze komentarze utwierdzają mnie w przekonaniu, że postąpiłam słusznie; bardzo ważne jest, aby w życiu się spełniać, nie tylko wirtualnie, ale też w rzeczywistym świecie. Większość czasu spędzamy w pracy; jeśli jej nie lubimy, staje się dla nas zmorą. Od
trzech miesięcy, mimo permanentnego zmęczenia i braku czucia w koniuszkach palców, jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem. Pracuję w
cukierni, gdzie towarzystwo jest zacne, a praca... Cóż, czasem to nie praca, a sama przyjemność. Czy mogłabym prosić o coś więcej...?Oczywiście, o blogu nie zapominam. Staram się publikować jak najczęściej, szukam też nowych, ciekawych zagadnień. W planach mam wpisy na temat spotkań, w których miałam okazję uczestniczyć, pokazać Wam zawartość mojej biblioteczki (podoba mi się ta idea i wstyd mi ogromnie, że projekt porzucony czeka w
kącie już tak długo), a także opowiedzieć więcej o pracy w
cukierni. Może ktoś z Was dzięki temu również odnajdzie swoją
drogę...?Dziękuję Wam więc ogromnie, że jesteście ze mną już pięć lat. To szmat czasu, a Wy ciągle mnie dopingujecie i sprawiacie, że nawet jak mi się nie chce, to jednak mi się chce (nie jestem pewna, czy zabrzmiało to filozoficznie, czy po prostu głupio; w tym drugim wypadku uznajmy, że jestem już po urodzinowym
szampanie).Mam nadzieję, że kolejne pięć lat będzie równie
owocne.Z tej, jakże podniosłej, okazji, mam dla Was tort. Torcik właściwie... Bo malutki, raptem osiemnaście centymetrów średnicy. Ale to dlatego, że dla dwóch osób większych porcji robić się nie opłaca.Nie jest to klasyczny, warstwowy tort
biszkoptowy, choć jest
biszkopt; są i warstwy.Na spodzie mamy więc cieniutki blat
biszkoptowy, a na nim nieziemsko
cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości, polecam połowę
soku z cytryny zastąpić
wodą.Na krem pokruszyłam chrupiące
amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście
ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie
migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury.Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie
czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem
cytrynowy.Na wierzchu
galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak
pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki i gotowałam zaledwie czterdzieści pięć minut), ziarenkami
granatu (kontrast kolorystyczny mile widziany) i chrupiącymi okruszkami
ciasteczek.Torcik wydaje się być pracochłonny, ale tak naprawdę poszczególne warstwy przygotowuje się szybko; najdłużej trwa tężenie całości. Smakował nam bardzo - niezbyt słodki, nieco kwaskowy nawet, delikatny i lekki. Ciężko mu się oprzeć, naprawdę...Torcik
cytrynowo-karmelowy z rokitnikiem
Składniki:(na tortownicę o średnicy 18 cm)
biszkopt:1
jajko35 g
cukru30 g
mąki pszennej10 g
mąki ziemniaczanejmus
cytrynowy:65 ml
soku z cytryny110 g
cukru2
żółtka60 g miękkiego
masła125 ml
śmietany kremówki (38%)dodatkowo:50 g
ciasteczek amarettimus czekoladowy:90 g
czekolady karmelowej250 ml
śmietany kremówki (38%)
galaretka:200 g
konfitury z rokitnika3 listki
żelatynydekoracja:ziarenka
granatuciasteczka amarettikandyzowane kumkwaty
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać
cukier. Po jednym dodawać
żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch.Piec 10-15 minut w 160 st. C.Wystudzić.Mus
cytrynowy:
Sok z cytryny zagotować z połową
cukru.
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorący sok, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie
masło, cały czas miksując.Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką.W formie ułożyć
biszkopt, zapiąć obręcz. Wylać krem
cytrynowy, posypać pokruszonymi
amaretti. Schłodzić w lodówce.50 ml kremówki zagotować. Zalać nią posiekaną
czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do
czekolady, delikatnie mieszając łyżką. Wyłożyć na mus
cytrynowy, wyrównać wierzch. Schłodzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Konfiturę mocno podgrzać, zdjąć z palnika, dodać odciśniętą
żelatynę. Wymieszać. Wylać na
mus czekoladowy, odstawić na noc do lodówki.Tort przed podaniem udekorować ziarenkami
granatu, kandyzowanymi kumkwatami i pokruszonymi
amaretti.Smacznego!
Taką piękną różę dostałam od C. Bez okazji; ot, tak sobie .Bardzo było mi miło.