ßßß Cookit - przepis na Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego

Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego

nazwa

Wykonanie

Przygotowując domowe wypieki zawsze staramy się sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych domowników. Ostatnio dostałyśmy zadanie by przyrządzić „jakąś fajną roladę z kremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12)
Czas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut chłodzenia)
Składniki:
Na biszkopt:
6 jajek
80g cukru
50g mąki pszennej
30g kakao
10g mąki ziemniaczanej
Na krem:*
400g ubitej kremówki
200g czekolady deserowej
40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody)
30g cukru
10g żelatyny
5 żółtek
Polewa:
50g czekolady deserowej
30g śmietany kremówki
½ łyżeczki płynnego masła
* Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek.
Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 10-12 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: Zaparzamy kawę według podanych proporcji. Odstawiamy na bok. Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. W kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej nad parującą wodą rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą wodą, wrzucamy żółtka wraz z cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wówczas ciągle ubijając dolewamy kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa zestawiamy z ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy.
Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę.
Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy roladę i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/04/rolada-czekoladowa-z-musem-kawowym-wg.html