ßßß Cookit - przepis na Szafranowe bułeczki z pistacjami

Szafranowe bułeczki z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Zapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki robię przez cały rok. Oczywiście, że szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek . Na niedzielę idealne!
Składniki:
24 bułeczki
500 ml mleka
40 g drożdży
1 jajko + 1 jajko, rozmącone do posmarowania
starta skórka z jednej cytryny
150 g masła
180 g cukru
½ łyżeczki soli
1 g zmielonego szafranu
około 1kg pszennej mąki
Nadzienie
100 g obranych pistacji + 4 łyżki grubo posiekanych pistacji
70 g masła
3 czubate łyżki cukru pudra
perłowy cukier do posypania
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj na 2 prostokąty o grubości 1cm.
Nastaw piekarnik na 225ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej lub w zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem.
Polecane przepisy
Słodkie bułeczki z makiem
Maślane bułeczki z morelami i kokosem
Cynamonowe bułeczki z kardamonem
Puszyste brioszki ze śliwkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/szafranowe-buleczki-z-pistacjami