Wykonanie
Zapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką
szafranu, przyznaję się z ręką na
sercu.
Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia
szafran, a
szafranowe bułeczki robię przez cały rok. Oczywiście, że
szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek . Na niedzielę idealne!
Składniki:24 bułeczki500 ml
mleka40 g
drożdży1
jajko + 1
jajko, rozmącone do posmarowaniastarta skórka z jednej
cytryny150 g
masła180 g
cukru½ łyżeczki
soli1 g zmielonego
szafranuokoło 1kg
pszennej mąkiNadzienie100 g obranych
pistacji + 4 łyżki grubo posiekanych
pistacji70 g
masła3 czubate łyżki
cukru pudraperłowy
cukier do posypania
Rozpuść
drożdże w podgrzanym
mleku. Dodaj
szafran i
cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj
mąkę, otartą
skórkę z cytryny,
jajko i
sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie
masło. Zagniataj aż
masło połączy się z
ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj na 2 prostokąty o grubości 1cm.Nastaw piekarnik na 225ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej lub w zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo
pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone
pistacje wymieszaj z miękkim
masłem i
cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i
zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj
bułki rozmąconym
jajkiem, posyp
pistacjami i perłowym
cukrem.Polecane przepisySłodkie bułeczki z
makiemMaślane bułeczki z
morelami i
kokosemCynamonowe bułeczki z
kardamonemPuszyste brioszki ze
śliwkami