Wykonanie
Dziś dla odmiany coś bardziej kalorycznego, czyli pizza w trochę innym wydaniu. Takie małe ślimaczki po brzegi wypełnione pysznymi składnikami świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Fajnie wyglądają i świetnie smakują ;) Pizzerinki możecie zrobić z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się
pieczarki (wcześniej podsmażone do odparowania
wody),
salami czy choćby paski
czerwonej papryki. W każdym wydaniu będą smakować pysznie.
Składniki:Ciasto:400 g
mąki pszennej220 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekDodatki:200 ml domowego
ketchupu (przepis tutaj) lub
sosu pomidorowego (przepis tutaj)1 mała
cebula100 g
szynki drobiowej250 g
sera mozzarella100 g pikantnego
sera (np.
cheddar)1/2 łyżki
suszonego oreganoW ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże, dodać
cukier i łyżkę
mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do
mąki dodać
sól, podrośnięty rozczyn oraz
oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą i przykryć czystą ścierką. Odstawić do podrośnięcia na ok 1 godzinę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
szynkę na paski,
sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podrośnięte ciasto chwilę ugnieść i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować sosem, dodać
cebulę i
szynkę. Posypać
serem i
oregano. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższego
boku) i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie upieczone i ładnie zarumienione. Smacznego!Rady: Ciasto na pizze można także przygotować w automacie do wypieku
chleba.