ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z mascarpone i serków homogenizowanych

Sernik na zimno z mascarpone i serków homogenizowanych

nazwa

Wykonanie

Waniliowy sernik z dodatkiem serka mascarpone.
Delikatny i wyraźnie kremowy.
Świetnie łaczy się ze wszystkimi owocami,
ale sprawdzi się w nim też dodatek startej czekolady, czy galaretki.
Składniki:
Spód:
herbatniki kakaowe
mleko do namoczenia
masa serowa
500 g mascarpone
czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x140g)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
ponadto:
100 g borówek
100 g malin
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki na chwilę zanurzać w mleku i wykładać nimi dno (moczenie w mleku wymagane jest tylko jeśli sernik ma być spożywany szybko po przygotowaniu, jeśli będzie przechowywany dłużej herbatniki pochłoną wilgoć z masy serowej i same zmiękną).
Mascarpone i serki waniliowe powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone, serki waniliowe, cukier i sok z cytryny umieścić w misie miksera. Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Wystudzoną żelatynę połączyć z masą serową, najlepiej w kilku etapach, tzn. Niewielką ilość masy wlać do żelatyny i energicznie wymieszać. Następnie dodać kolejną część masy i znów zamieszać, dopiero tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i dokładnie zmiksować.
Do masy serowej dodać owoce i delikatnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy, wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udekorować świeżymi owocami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2016/02/Sernik-na-zimno-z-mascarpone-i-serkow.html