ßßß Cookit - przepis na Krajanka budyniowa z marakują

Krajanka budyniowa z marakują

nazwa

Wykonanie

Orzeźwiająca, tropikalna i niebanalna krajanka, która trafi w najwybredniejsze gusta ;). Kwaskowate owoce doskonale neutralizują słodycz mleka skondensowanego. Całość jest lekka i wiosenna i nawet nie wiadomo kiedy znika z blachy.. Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Simple slices'.
Składniki:
150 g mąki poszennej
125 g masła
2 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki (80 ml) soku z cytryny
puszka skondensowanego słodzonego mleka (395 g), wcześniej schłodzonego w lodówce
1/3 szklanki proszku budyniowego waniliowego (40 g)
110 g drobnego cukru (caster sugar)
2 łyżki mleka
1,5 szklanki wody (375 ml)
20 g masła, dodatkowo
2 łyżki soku cytrynowego, dodatkowo
1/3 szklanki (80 ml) pulpy z owoców marakui (4 owoce)
W naczyniu wyrobić mąkę, masło i cukier puder. Formę (małą, do brownies o wymiarach 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wcisnąć w formę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, ostudzić.
Żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny. Umieścić nad garnuszkiem z wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić. Zmiksować z mlekiem skondensowanym, miksując kilka minut, aż mikstura stężeje. Wylać na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić w lodówce do stężenia.
Budyń (proszek) wymieszać z drobnym cukrem, mlekiem i wodą. Ugotować, aż stężeje. Ściągnąć z palnika, dodać masło, wymieszać do roztopienia masła. Wmieszać dodatkowe 2 łyżki soku z cytryny i pulpę z marakui, wymieszać, lekko przestudzić. Wylać na naszą masę z mleka skondensowanego, która do tej pory zdążyła całkowicie stężeć. Schłodzić.
Ciasto może być przechowywane do 3 dni w lodówce (przykryte).
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-budyniowa-z-marakuja