Wykonanie
Pączki wiedeńskie lub hiszpańskie z parzonego ciasta w obłędnie słodkiej polewie z
cukru pudru. Delikatniejsze niż
drożdżowe są miłą odmianą dla pączków z
bitą śmietaną. Gorąco polecam, choć niełatwą sztuką nałożenie ich na pergamin, a następnie przeniesienie na rozgrzany tłuszcz. Stąd moje są nierówne, krzywe i
dziwne... ale zawsze można powiedzieć, że są homemade i wszystko zostanie wybaczone :)250 ml
wody100 g
masła3 łyżki
cukru z
wanilią2 łyżki
białego cukru200 g
mąki pszennej1 szkl
cukru pudru1/4 szkl
wody1/4 łyżeczki
soku z cytrynyolej do smażeniapergamin-
Wodę,
masło,
cukier waniliowy i biały rozpuszczamy w garnku. Kiedy
masło stopnieje dodajemy
mąkę i energicznymi ruchami mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która odchodzi od łyżki i garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy po kolei dwa
jajka. Każde
jajko dokładnie wyrabiamy przed wbiciem kolejnego.- Pergamin tniemy na kwadraty 10 na 10 centymetrów.- Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i hulaj dusza, piekła nie ma. Tradycyjnie pączki są okrągłe, ale wyobraźnia nie zna granic, więc warto trochę poszaleć.-
Olej rozgrzewamy do temperatury 180 C i na wolnym ogniu smażymy pączki. Z pergaminem układamy je do góry nogami, a następnie zdejmujemy pergamin.- Odsączamy, upieczone pączki, na papierze i moczymy w lukrze z
cukru pudru,
wody i
soku z cytryny.Smacznego:)