ßßß Cookit - przepis na Walentynkowe serca z posypką cukrową

Walentynkowe serca z posypką cukrową

nazwa

Wykonanie

Czerwone serca walentynkowe - ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do walentynkowych dekoracji :-).
Składniki na około 30 niedużych ciastek:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy w paście/żelu
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Dodać jajko i utrzeć, do całkowitego połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia. Uformować w kulę.
Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na grubość 1 cm (nie cieniej, ciasteczka powinny być dość grube). Wycinać serca przy pomocy foremki do ciastek. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kartce.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki wrzacej wody lub soku z cytryny
posypka cukrowa
Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami.
Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/walentynkowe-serca-z-posypka-cukrowa