Wykonanie
Czerwone
serca walentynkowe -
ciasteczka z posypką
cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu,
potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do walentynkowych dekoracji :-).Składniki na około 30 niedużych
ciastek:200 g
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1
jajko2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiczerwony barwnik spożywczy w paście/żelu
Masło i
cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Dodać
jajko i utrzeć, do całkowitego połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać
mąkę i zmiksować do połączenia. Uformować w kulę.Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie
mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na grubość 1 cm (nie cieniej,
ciasteczka powinny być dość grube). Wycinać
serca przy pomocy foremki do
ciastek. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kartce.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki wrzacej
wody lub
soku z cytrynyposypka cukrowa
Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z wrzącą
wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty - dodać więcej
wody. Jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru.
Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami.Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).