Wykonanie
Ciastka bardzo popularne z cukierniach. Miękkie (podobne trochę do
biszkoptów), okrągłe, oblane pysznym lukrem. I o ile zakup w
cukierni i pochłonięcie dwóch naraz przychodzi dość łatwo, o tyle upieczenie ich... było dla mnie bardzo trudne. A wszystko przez
amoniak - to było moje pierwsze z nim starcie - i zastanawiam się, czy nie ostatnie ;-). Może dla niektórych jego zapach podczas pieczenia będzie słabo wyczuwalny, ja czuję go nawet po gruntownym wywietrzeniu domu... Natomiast zdecydowanie polecam fanom amerykanów (po wystygnięciu już nie czuć
amoniaku), bo nie ustępują w niczym tym z najlepszych
cukierni!Składniki na około 15 - 20
ciastek:1 szklanka
mleka3
jajka500 g
mąki pszennej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków120 g
masła2 czubate łyżeczki
amoniakuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Mleko zmiksować z
jajkami. Dodać
mąkę wymieszaną z
cukrem i
amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować.Na natłuszczoną blachę (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wykładać ciasto (około 2 łyżek na jedno
ciastko, lub mniej), w bardzo dużych odstępach.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach
amoniaku). Posmarować lukrem od płaskiej strony.Składniki na
lukier:3 szklanki
cukru pudru8 łyżek gorącej
wodyodrobina
soku z cytrynySkładniki rozetrzeć, do uzyskania gładkiego, jednolitego lukru. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając
wody.Smacznego :-).
Z przepisu podanego przez Mandarynę.