Wykonanie
Szybkie i smaczne świąteczne
ciasteczka. Idelane do koszyka ze Święconką.
Składniki na ciasto (ok 20
ciastek 8 cm):250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru1
jajko200 g
masłaSkładniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny2 łyżki gorącej
wody¼ łyżeczki
żółtego barwnika spożywczego w proszkuDodatkowo:suszone kwiaty lawendyWykonanie:
Mąkę i
cukier puder przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, tworzymy z ciast kulę zawijamy w folią spożywczą i odkładamy na minimum 1/2 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciast wykrawamy za pomocą foremki lub wzornika wyciętego z papieru
ciasteczka w kształcie
jajek.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 17 minut.
Ciastka przekładamy na kratkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy
lukier.Do
cukru pudru barwnik,
sok z cytryny i
wodę. Mieszamy energicznie, aby składniki się ładnie połączyły.
Lukier nie powinien być zbyt gęsty, w razie potrzeby dodać odrobinę
wody.
Ciastka smarujemy lukrem i przyozdabiamy lawendą.Smacznego!