Wykonanie
Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :)Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej4
jajka60 g
masła200 ml
wodyLukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki wrzątkuPrzepis:W garnku rozpuszczamy
masło wraz z
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą
mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym
jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane
olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy.