ßßß Cookit - przepis na Olej do smażenia

Olej do smażenia

nazwa

Wykonanie

Pączki hiszpańskie zwane też wiedeńskimi lub gniazdkami :)
Z przepisu wychodzi ok. 20 pączków
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
60 g masła
200 ml wody
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wrzątku
Przepis:
W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).
Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2014/01/paczki-hiszpanskie.html