ßßß Cookit - przepis na Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

1 szklanka wody (tj, 250 ml)
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
250 g śmietany 30% kremówki
ponad 1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
W garnku podgrzewamy wodę z masłem. Gdy masło się roztopi, dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy, aż będzie gęste i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy aby przestygło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy najlepiej mikserem. Przy pomocy szprycy formujemy kółeczka. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na gęstą masę. Wystudzone ptysie przecinamy na pół i napełniam kremem, następnie przykrywamy drugą połówką. Z wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila [email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem .
Źródło:http://pieknulka.blogspot.com/2015/03/ptysie-z-bita-smietana.html