ßßß Cookit - przepis na Ptysie :-) takie pyszne :-)

Ptysie :-) takie pyszne :-)

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was kochani na ptysie, takie malutkie i pyszne z cytrynowym lukrem.
Przepis przepisałam kiedyś z książki Katarzyny Michalak i zrobiłam. Wyszły rewelacyjne w smaku :-)
Możecie je nadziać wszystkim - ja tak na szybko nadziałam kremem karpatka i zrobiłam mocno cytrynowy lukier :-) mniam....
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
250 g wody
120 g masła
230 g mąki pszennej
5 jajek
1 krem karpatka
120 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
sok z cytryny
cukier puder
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wlać wodę i włożyć masło, podgrzać czas 3min,30sek/ temp.90 st/ obr.1. Następnie dodać mąkę i wymieszać czas 2 min/ obr.3. Otworzyć naczynie i zostawić do wystudzenia na 5 minut. Następnie przy włączonym urządzeniu obr.3 wbijać kolejno jajka - 1min30sek.
Na wyłożonej papierem blaszce wykładać po łyżce (można łyżką albo szprycą) ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 170 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.
Z podanej porcji wychodzi 16-18 ptysiów.
Ugotować krem karpatkę według przepisu na opakowaniu, przestudzić, włożyć do naczynia, dodać 120 g miekkiego masła i cukier waniliowy i wymieszać czas 1 min/ obr.3.
Upieczone ptysie przekroić na pół, nałożyć krem, złożyć i polukrować, posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Można zamiast kremu karpatka zrobić bitą śmietanę.
Lukier - sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder, dodajemy cukier puder do soku i mieszamy tak dużo i tak długo, aż powstanie nam gesty lukier :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/04/ptysie-takie-pyszne.html