Wykonanie
Pączki Hiszpańskie zwane też Pączkami Wiedeńskimi oraz Gniazdkami. Robi się je z ciasta parzonego, takiego jak na eklerki czy ptysie, ale nie piecze się ich w piekarniku, tylko tak jak pączki na głębokim
oleju. Polane
cytrynowym lukrem są naprawdę smaczne. W Hiszpanii występują pod nazwą Churros, a ciasto wyciska się prosto do
oleju bez kształtowania kółek.Wiem, że mają swoich wielbicieli i mnie również smakują, jednak mimo wszystko wolę tradycyjne
drożdżowe pączki ;) Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to polecam zrobić i sprawdzić czy zaliczacie się do
grona ich wielbicieli ;)
Pączki Hiszpańskie / Pączki WiedeńskieSkładniki:250 ml
wody100 g
masła200 g
mąki pszennejszczypta
soli4
jajkaLukier:
cukier pudersok z cytrynyKiedy
woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp przesianą
mąkę. Mieszaj energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstaw do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia lub pergaminie narysuj kółka (na przykład obrysowując szklankę), zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Następnie wytnij z papieru kwadraty, tak żeby na każdym było jedno kółko. Każdy kwadrat posmaruj
olejem.
Do wystudzonego ciasta dodawaj kolejno
jajka po każdym dokładnie miksując.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i używając tylki z gwiazdką, wyciskaj koła na wyciętych wcześniej kwadratach.
Pączki wkładaj na rozgrzany
olej papierkiem do góry. Po około minucie zdejmij papierek - powinien łatwo odejść. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone pączki polej lukrem (
cukier puder utrzyj z gorącym
skokiem z cytryny).SMACZNEGO!
źródło: przepis własny