ßßß Cookit - przepis na W garnku zagotuj wodę z masłem i solą.

W garnku zagotuj wodę z masłem i solą.

nazwa

Wykonanie

Pączki Hiszpańskie zwane też Pączkami Wiedeńskimi oraz Gniazdkami. Robi się je z ciasta parzonego, takiego jak na eklerki czy ptysie, ale nie piecze się ich w piekarniku, tylko tak jak pączki na głębokim oleju. Polane cytrynowym lukrem są naprawdę smaczne. W Hiszpanii występują pod nazwą Churros, a ciasto wyciska się prosto do oleju bez kształtowania kółek.
Wiem, że mają swoich wielbicieli i mnie również smakują, jednak mimo wszystko wolę tradycyjne drożdżowe pączki ;) Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to polecam zrobić i sprawdzić czy zaliczacie się do grona ich wielbicieli ;)
Pączki Hiszpańskie / Pączki Wiedeńskie
Składniki:
250 ml wody
100 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę. Mieszaj energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstaw do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia lub pergaminie narysuj kółka (na przykład obrysowując szklankę), zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Następnie wytnij z papieru kwadraty, tak żeby na każdym było jedno kółko. Każdy kwadrat posmaruj olejem.
Do wystudzonego ciasta dodawaj kolejno jajka po każdym dokładnie miksując.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i używając tylki z gwiazdką, wyciskaj koła na wyciętych wcześniej kwadratach.
Pączki wkładaj na rozgrzany olej papierkiem do góry. Po około minucie zdejmij papierek - powinien łatwo odejść. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone pączki polej lukrem (cukier puder utrzyj z gorącym skokiem z cytryny).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/02/paczki-hiszpanskie-paczki-wiedenskie_5.html