Wykonanie
Tłusty czwartek lada dzień! W weekend
będę robiła
faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe!Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie
cytrynowe z lukrem - pyszota!
Składniki (na około 20 sztuk):1/2 kostki
masła1 szklanka
wody1 łyżka
soku z cytryny200 g
mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)4
jajkaszczypta
soliolej do smażenia
Lukier:łyżeczka
wodycukier puderWodę,
sok z cytryny i
masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy po trochu
mąki - masa powinna zacząć odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia.Do przestudzonej (może być jeszcze lekko ciepła) masy dodajemy
sól i wbijamy po 1
jajku dokładnie mieszając.W rondelku rozgrzewamy
olej.Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego
oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta.Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia.Smażymy na złoty kolor z obu stron.
LukierCukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej
wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki.Smacznego :)