Wykonanie
Pyszne, delikatne, kwaskowe ciasto dla wielbicieli
cytryn. Jest bardzo delikatne (oj, bardzo) i puszyste jak pianka, co w połączeniu z kruchym
spodem zapewnia niesamowite wrażenia smakowe. Bardzo mi smakowało, a szczególnie na ciepło. Za przepis bardzo dziękuję Iwonce, która już dawno temu mi go przesłała ... Warto upiec! :)Składniki na ciasto:225 g
mąki pszennej65 g
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego225 g
masła o temperaturze pokojowejWszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi
mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.Składniki na krem
cytrynowy:6 średnich
jajek300 g
cukru60 g
mąki pszennejskórka starta z 2
cytryn150 ml
soku z cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, a następnie
żółtka. Wmieszać
mąkę,
skórkę cytrynową, a na końcu
sok z cytryny.Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.Ponadto:
cukier puder do posypaniaJeszcze ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem, ostudzone pokroić na kwadraty.Smacznego :)