Wykonanie
Dzisiaj specjalny przepis!!Spełnione życzenia dwóch małych skrzatów którym ku mojej uciesz bardzo spodobało się wspólne pieczenie, a każdy wpis z ich udziałem na blogu robi furorę.Miało być koniecznie
cytrynowo - no i miało być razem!!!Efektem są pyszne kwadraciki
cytrynowe, które już raz robiłam i zachwyciły mnie swoim smakiem. Tym razem również okazały się strzałem w 10. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.Ciasto jest jak to dzieci nazwały "superanckie, przepyszne":)) moja siostra powiedziała "Boże one było przepyszne" - cała blacha znikła w tempie mega ekspresowym. Musicie spróbować je zrobić - oczaruje każdego - idealnie słodkie i idealnie kwaśne - niesamowite. Na pewno zrobię je jeszcze raz, kusi mnie
pomarańcza zamiast
cytryny. Czekajcie na kolejny wpis i częstujcie się tym doskonałym przepisem:)
Składniki na ciasto:225 g
mąki65 g
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego225 g
masła o temperaturze pokojowejWszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi
mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.
Składniki na krem
cytrynowy:6 średnich
jajek300 g
cukru60 g
mąkiskórka starta z 2
cytryn150 ml
soku z cytrynyBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, a następnie
żółtka. Wmieszać
mąkę,
skórkę cytrynową, a na końcu
sok z cytryny.Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.Ponadto:
cukier puder do posypaniaJeszcze ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem, ostudzone pokroić na kwadraty.
i jeszcze zdjęcia najlepszego pomocnika - nasz żywy odkurzacz :))
Za zdjęcia dziękujemy Cioci Maji:))Smacznego :)