Wykonanie
Ostatnio furorę w domu zrobiły
cytrynowe kwadraciki więc w niedzielę stwierdziłam że muszę w końcu wypróbować tą wersję ciasta w wersji pomarańczowej.I tak oto zapraszam na
pomarańczowy puch który powstał dzięki pomocy w kuchni mojej siostry:)Przyznam obiektywnie że wersja cytrynowa jest najlepsza!!
Składniki na ciasto:225 g
mąki65 g
cukru1,5 łyżeczki
cukru waniliowego225 g
masła o temperaturze pokojowejWszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi
mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.Składniki na krem
cytrynowy:6 średnich
jajek200 g
cukru60 g
mąkiskórka starta z
pomarańczy150 ml soku z
pomarańczy i odrobina
soku z cytryny (ok 1 łyżka)
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, a następnie
żółtka. Wmieszać
mąkę,
skórkę cytrynową, a na końcu
sok z cytryny.Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.Ponadto:
cukier puder do posypania
Smacznego:)