Wykonanie
Uwielbiam te leniwe popołudnia, dni w których
mogę pozwolić sobie na nicnierobienie - chodzić do południa w szlafroku popijając
herbatę z
kardamonem i
miodem i cieszyć się wszystkimi małymi rzeczami, które są niezauważalne w codziennym pędzie.W ten czas idealnie wpisuje się robienie babeczek z młodszym bratem (tak, tak rośnie z niego mały kucharz) - uwielbia miksować, wsypywać
mąkę, wylizywać i oczywiście dekorować lukrem i różnorakimi posypkami. Nasze babeczki MUSZĄ
mieć odpowiedni kolor (jak nakazuje nasza odwieczna tradycja) - nigdy nie darowałby mi, że robimy "coś zwyczajnego". Cóż, tym razem (wedle życzenia) zrobiliśmy niebieskie ciasto. Oczywiście możecie pominąć dodawanie barwnika, lub dodać inny kolor :)
Przepis:125 g
masła125 g
cukru125 g
mąki pszennej2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki esencji waniliowej2 łyżki
mlekaniebieski barwnik w płynie (opcjonalnie)
Lukier:3/4 szklanki
cukru pudrułyżka
wodypół łyżki
soku z cytrynydowolny barwnik/kakao (opcjonalnie)+posypkiPiekarnik rozgrzej do temperatury 200st. Zmiksuj wszystkie składniki poza
mlekiem. Pod sam koniec dodaj
mleko, ciasto będzie dosyć gęste i ciągnące. W foremce do muffinek ułóż papilotki i zapełnij 3/4 ich objętości
ciastem. Piecz ok 15 -20 minut. Przestygnięte babeczki udekoruj lukrem (utrzyj
cukier puder z
wodą i
cytryną na gładką masę, dodaj barwnik/kakao) i posyp dowolnymi posypkami.Nie masz posypek?Polecam sklep www.tortownia.pl - bardzo szeroki wybór posypek, barwników, lukrów, papilotek i wielu innych rzeczy niezbędnych w kuchni :)SMACZNEGO :)