Wykonanie
Ciasto z
sercem wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, dla której je przygotujemy. Jeśli podarujemy je w całości, wprowadzimy element pozytywnego zaskoczenia, gdy po ukrojeniu, w środku ukaże się czerwone serduszko. Przygotowanie tego wypieku nie jest trudne - to klasyczna babka ucierana, należy je jednak podzielić na dwa etapy, tj. upieczenie ciasta kolorowego i wycięcie z niego serduszek oraz przyrządzenie ciasta jasnego z serduszkami w środku.Tak naprawdę można w środku umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub
kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone
serca.Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane,
barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka.Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce o wymiarach 15x10cm z połowy podanych poniżej składników, polecam wykonać ją z całości w formie o wymiarach 25x10cm .
Składniki:CIASTO CZERWONE180g
mąki pszennej180g
masła150g
cukru3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki ekstraktu z
waniliiczerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu) + opcjonalnie 1 łyżka
wody do rozprowadzenia barwnikaCIASTO JASNE240g
mąki pszennej240g
masła200g
cukru4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
waniliicukier puder do oprószenia
Wykonanie:- składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej- najpierw należy przygotować ciasto czerwone-
masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę- do masy
maślanej dodawać pojedynczo
jajka, po każdym krótko miksując- dodać ekstrakt z
wanilii, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i przesianą
mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać szpatułką- na koniec dodać
barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce
wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać- piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić- całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry, odpowiadające grubości foremki, którą będziemy wycinać kształty- w każdej kromce wyciąć serduszko, resztę ciasta można zjeść- ciasto jasne należy wykonać identycznie jak ciasto czerwone, pomijając dodatek barwnika- tą samą formę, w której piekliśmy ciasto czerwone (lub drugą taką samą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- na dno formy wyłożyć niewielką ilość ciasta, na środku ciasta ułożyć rząd ciasno do siebie przylegających serduszek, lekko wcisnąć je w ciasto
- po bokach i na wierzchu serduszek delikatnie wyłożyć resztę ciasta jasnego, można poprosić drugą osobę o ścisłe przytrzymanie
serc- nakładać ciasto małą łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, tak, żeby każda wolna przestrzeń obok serduszek została wypełniona
ciastem- serduszka powinny zostać całkowicie przykryte
ciastem, ale nie może go być w formie za dużo (maksymalnie 3/4 jej wysokości), więc najprawdopodobniej nieco ciasta pozostanie, można z niego przygotować np. 1-2 babeczki- ciasto piec w 170 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć delikatnie z papierem z formy, ostudzić- ostudzone ciasto oprószyć
cukrem pudrem lub dowolnie udekorować