ßßß Cookit - przepis na Ciasto z sercem

Ciasto z sercem

nazwa

Wykonanie

Ciasto z sercem wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, dla której je przygotujemy. Jeśli podarujemy je w całości, wprowadzimy element pozytywnego zaskoczenia, gdy po ukrojeniu, w środku ukaże się czerwone serduszko. Przygotowanie tego wypieku nie jest trudne - to klasyczna babka ucierana, należy je jednak podzielić na dwa etapy, tj. upieczenie ciasta kolorowego i wycięcie z niego serduszek oraz przyrządzenie ciasta jasnego z serduszkami w środku.
Tak naprawdę można w środku umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca.
Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka.
Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce o wymiarach 15x10cm z połowy podanych poniżej składników, polecam wykonać ją z całości w formie o wymiarach 25x10cm .
Składniki:
CIASTO CZERWONE
180g mąki pszennej
180g masła
150g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu) + opcjonalnie 1 łyżka wody do rozprowadzenia barwnika
CIASTO JASNE
240g mąki pszennej
240g masła
200g cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej
- najpierw należy przygotować ciasto czerwone
- masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę
- do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać szpatułką
- na koniec dodać barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić
- całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry, odpowiadające grubości foremki, którą będziemy wycinać kształty
- w każdej kromce wyciąć serduszko, resztę ciasta można zjeść
- ciasto jasne należy wykonać identycznie jak ciasto czerwone, pomijając dodatek barwnika
- tą samą formę, w której piekliśmy ciasto czerwone (lub drugą taką samą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć niewielką ilość ciasta, na środku ciasta ułożyć rząd ciasno do siebie przylegających serduszek, lekko wcisnąć je w ciasto
- po bokach i na wierzchu serduszek delikatnie wyłożyć resztę ciasta jasnego, można poprosić drugą osobę o ścisłe przytrzymanie serc
- nakładać ciasto małą łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, tak, żeby każda wolna przestrzeń obok serduszek została wypełniona ciastem
- serduszka powinny zostać całkowicie przykryte ciastem, ale nie może go być w formie za dużo (maksymalnie 3/4 jej wysokości), więc najprawdopodobniej nieco ciasta pozostanie, można z niego przygotować np. 1-2 babeczki
- ciasto piec w 170 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć delikatnie z papierem z formy, ostudzić
- ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/02/ciasto-z-sercem.html