Wykonanie
Chocolate con churros to najbardziej znana przekąska na śniadanie w Hiszpanii. Na blogu jest już jeden przepis na pyszne churros z lukrem . Pierwszy raz miałam przyjemność spróbować tych słodkości na Ibizie . Churros podawane są z filiżanką gorącej
czekolady do maczania. Świetny pomysł na walentynki z
czekoladowym fondue. Inspiracja
Składniki130 g
mąki pszennej tortowej130 ml
wody40 g
masła1 czubata łyżka
cukru1
jajo1 łyżka ekstraktu
waniliowego(opcjonalnie)1 łyżka
oliwy z oliwekolej do smażenia
cukier puder do posypania lub drobny
cukier do obtoczeniaWykonanie
Wodę zagotowałam z
cukrem i
masłem. Następnie dodałam stopniowo
mąkę i energicznie wymieszałam całość, zdjęłam z ognia. Wbiłam
jajko i wlałam
oliwę, ponownie wszystko razem wymieszałam, na końcu dodałam ekstrakt. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Do wysokiego garnka wlałam
olej i mocno rozgrzałam. Na talerz wyciskałam porcje ciasta o długości ok. 12 cm maksymalnie, następnie przekładałam do gorącego
oleju. Churros smażyłam po 3 sztuki na raz, nie więcej, żeby się nie skleiły, maksymalnie 15 sekund - szybko się rumienią. Usmażone churros wykładałam na papierowy ręcznik. Na koniec obtoczyłam w drobnym cukrze.