Wykonanie
Pączkowych szaleństw ciąg dalszy. Dziś z każdej strony bombardują nas pączki. I ja ulegałam tym szaleństwom i usmażyłam dziś pączki hiszpańskie, tzw. gniazdka.Pączki hiszpańskie tzw. gniazdkaprzepis na 20 pączków
3/4 szklanki
wody65 g
masłałyżka
cukru3 duże
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej+
olej do smażenia+
cukier puder do posypaniaDo garnka przelej
wodę, dodaj
masło,
cukier i
sól. Gotuj, aż
masło i
cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodaj
mąkę. Następnie zdejmij garnek z ognia i ucieraj ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstaw ciasto do przestygnięcia.Do wystudzonej masy dodaj
jajka, następnie zmiksuj dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste.W dużym garnku rozgrzej
olej. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty, posmaruj je lekko
olejem. Wyciskaj ciasto tworząc okrąg, okrążając go 2-3
razy.Na rozgrzany
olej wykładaj oponki papierem do góry, po kilkunastu sekundach papier z łatwością odchodzi, więc go usuwamy. Pączki smaż na złoty kolor. Gotowe osusz na papierowym ręczniku.