Wykonanie
Takich babeczek
jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na
rabarbar,
truskawki i inne pyszne
owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam
rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi
owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego
rabarbaru, uzupełnia słodka,
maślana kruszonka na wierzchu babeczek.Z poniższego przepisu można przygotować 8 sztuk .
Składniki:150g
mąki125g
jogurtu greckiego50g
oleju50g domowego
cukru z
wanilią1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynyKRUSZONKA20g
mąki pszennej15g
masła15g
cukru pudruWykonanie:- składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej- do jednej miski przełożyć
jajko,
jogurt,
olej i
sok z cytryny oraz
cukier, składniki krótko wymieszać (np. widelcem)- do drugiej miski przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając-
rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać
- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki- przygotować kruszonkę:
mąkę przesiać, dodać
cukier i posiekane na kawałki zimne
masło, składniki wymieszać, rozetrzeć
między palcami, formując drobne grudki kruszonki- wierzch każdej babeczki posypać kruszonką- muffiny piec w 180-190 stopniach przez 25-30 minut do tzw suchego patyczka