Wykonanie
Tradycyjna karpatka, urozmaicona
malinową frużeliną. Ostatnio jem sporo
malin. Frużelinę
malinową, jadam na przykład z
jogurtem naturalnym. Pycha! Albo smaruję nią kanapkę z
serkiem philadelphia - też dobre. Dlatego w Karpatce, też nie mogło jej zabraknąć ;) Jak dla mnie, spisała się w niej bardzo smacznie.Ciasto robiłam już jakiś czas temu, ale przepis wstawiam celowo dzisiaj, żeby było bardziej uroczyście. Otóż dzisiaj jest 5 rocznica naszego ślubu ;) Chyba nie
będę oryginalna, jeśli
powiem, że wydaje mi się jakby dzień ślubu był wczoraj ;) Trzymajcie kciuki, żebyśmy dotrwali do 10 rocznicy. Żartuję! Nie musicie trzymać, bo akurat z moim Mężem nie będzie to trudne ;)Jutro jest Dzień Kobiet, więc życzę zaglądającym tu Kobietom, wszystkiego o czym marzą oraz samych sukcesów w kuchennych eksperymentach (tego to akurat i sobie życzę ;) ).
Frużelina Malinowa:400 g
malin świeżych lub mrożonych130 g
cukru2,5 łyżeczki
żelatyny50 ml gorącej
wody1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżka zimnej
wodyCiasto:250 ml
wody100 g
masła200 g
mąki pszennejszczypta
soli5 średnich
jajek lub 4 dużeKrem:750 ml
mleka1
budyń waniliowy30 g
cukru z
wanilią2 łyżki
cukru3 łyżki
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej200 - 250 g niesolonego
masłaDodatkowo:
Cukier puder do posypaniaPrzygotuj frużelinę:
Maliny włóż do rondelka razem z
cukrem i gotuj na średnim ogniu, aż
maliny się rozpadną, a
cukier rozpuści.Dodaj
sok z cytryny,
mąkę wymieszaną w 1 łyżce
wody i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Połowę
malin przetrzyj przez sitko, a
potem wlej z powrotem do rondelka.
Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej
wody, dodaj kilka łyżek
malin. Następnie wlej do rondelka i dokładnie wymieszaj z resztą
malin. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin (frużelinę można przygotować dzień wcześniej).
Przygotuj
budyń do kremu:550 ml
mleka wlej do rondelka i zagotuj razem z
cukrami. Pozostałe
mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym,
mąką tortową i
mąką ziemniaczaną. Kiedy
mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i wlej mieszankę budyniową. Mieszaj energicznie, aż powstanie gęsty
budyń. Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj ciasto:Przesiej
mąkę. W garnku zagotuj
wodę z
masłem i
solą. Kiedy
woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp przesianą
mąkę. Mieszaj energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstaw do przestygnięcia.
Do lekko ciepłej masy, dodawaj kolejno
jajka, po każdym dokładnie miksując.
Masę rozsmaruj na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia (o wymiarach 34x24 cm). Piecz 30 minut w 200ºC bez termoobiegu. Po tym czasie lekko uchyl piekarnik i zmniejsz temperaturę do 100ºC. Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze na około 10 minut, po czym wyjmij i w ten sam sposób upiecz drugą część. Studź na kratce.
Krem:
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj do białości. Następnie dodawaj po jednej łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie miksując.
Na jeden blat ciasta wyłóż krem. Wstaw do lodówki, aby się stężał.
Frużelinę wymieszaj, żeby stała się bardziej płynna i ułóż równą warstwą na kremie. Przykryj drugą warstwą ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny