ßßß Cookit - przepis na Karpatka malinowa

Karpatka malinowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 250ml wody
- szczypta soli
- 5 jajek
*na krem
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 750ml mleka
- 30g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g masła
*na masę malinową
- 400g świeżych malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 130g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 50ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Maliny wraz z cukrem gotujemy na średnim ogniu, aż się rozpadną. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy. Połowę malin przecieramy przez sitko i wlewamy do pozostałych malin. Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody, wlewamy do malin i dokładnie mieszamy, studzimy, wkładamy do lodówki, by masa zgęstniała.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zagotowania masła z wodą, następnie wsypujemy mąkę z solą i energicznie mieszamy na małym ogniu, aż ciasto stanie się gładkie, odkładamy do przestygnięcia. Później dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując na gładkie ciasto.
3. Ciasto rozsmarowujemy na dwóch blaszkach (o wymiarach ok. 30x25cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 min., po tym czasie pozostawiamy na 10 min. w uchylonym piekarniku. Po wyciągnięciu zdejmujemy papier i jedną część ciasta wkładamy z powrotem do formy.
4. 550ml mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną, następnie wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnie, gotowy studzimy.
5. Wystudzony budyń miksujemy z miękkim masłem. Krem wykładamy na ciasto pozostawione w formie i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Później wylewamy lekko gęstą masę malinową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja: nikolodkuchni
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2014/10/karpatka-malinowa.html