Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 200g
mąki pszennej- 100g
masła- 250ml
wody- szczypta
soli- 5
jajek*na krem- 1
budyń waniliowy bez
cukru- 750ml
mleka- 30g
cukru waniliowego- 2 łyżki
cukru- 3 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 250g
masła*na masę
malinową- 400g świeżych
malin- 1 łyżka
soku z cytryny- 2,5 łyżeczki
żelatyny- 130g
cukru- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
wody- 50ml gorącej
wodySposób przygotowania:1.
Maliny wraz z
cukrem gotujemy na średnim ogniu, aż się rozpadną. Dodajemy
sok z cytryny oraz
mąkę wymieszaną z 2 łyżkami
wody, zagotowujemy. Połowę
malin przecieramy przez sitko i wlewamy do pozostałych
malin.
Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej
wody, wlewamy do
malin i dokładnie mieszamy, studzimy, wkładamy do lodówki, by masa zgęstniała.2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zagotowania
masła z
wodą, następnie wsypujemy
mąkę z
solą i energicznie mieszamy na małym ogniu, aż ciasto stanie się gładkie, odkładamy do przestygnięcia. Później dodajemy po jednym
jajku, cały czas miksując na gładkie ciasto.3. Ciasto rozsmarowujemy na dwóch blaszkach (o wymiarach ok. 30x25cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 min., po tym czasie pozostawiamy na 10 min. w uchylonym piekarniku. Po wyciągnięciu zdejmujemy papier i jedną część ciasta wkładamy z powrotem do formy.4. 550ml
mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z
cukrami. Pozostałe
mleko mieszamy z
budyniem,
mąką pszenną i ziemniaczaną, następnie wlewamy do gotującego się
mleka, energicznie mieszamy, aż
budyń zgęstnie, gotowy studzimy.5. Wystudzony
budyń miksujemy z miękkim
masłem. Krem wykładamy na ciasto pozostawione w formie i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Później wylewamy lekko gęstą masę
malinową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Inspiracja: nikolodkuchni