Wykonanie
Karpatka w innym wydaniu, mniej słodsza niż tradycyjna co nie znaczy że mniej smaczna.
Składniki:ciasto:250 ml
wody125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4 duże
jajkaszczypta
soli1 czubata łyżka gorzkiego
kakaomasa:3 szklanki
mleka1
budyń waniliowy na 3/4 l
mleka1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru2 czubate łyżki gorzkiego
kakao200 g
masłaWodę gotujemy z
masłem i
solą. Do gotującej dodajemy
mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy
jajka i dodajemy
kakao ucieramy na gładka masę. Dwie takie same, duże blaszki do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy
mąką, wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy w 170 stopniach.Dwie szklanki
mleka gotujemy z
cukrem, do trzeciej wsypujemy proszek budyniowy,
mąkę ziemniaczaną oraz
kakao, gotujemy
budyń. Gdy wystygnie nam ciasto i
budyń, ucieramy
masło na puch a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na jeden blat ciasta przykrywamy drugim. Możemy udekorować
cukrem pudrem lub rozpuszczoną
czekolada gorzką.