Wykonanie
Kruche babeczki upieczone w foremce na muffinki z bardzo dobrym nadzieniem. No chyba nikogo nie muszę przekonywać, że połączenie
sera i
malin jest pyszne? :D Zapraszam częstujcie się :DSkładniki:Ciasto:400 g
mąki200 g
masła pokrojonego w kostkę100 ml zimnej
wody2 łyżki
cukru pudruduża szczypta
soliNadzienie:500 g
twarogu2
jajka1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej250 g
malin70 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowegokilka kropli
soku z cytryny do smakujajko+łyżka
mleka do posmarowania wierzchu
cukier puder do oprószeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na kształt prostokąta, dosyć cienko około 2 mm. Prostokąt dzielimy na kwadraty, moje miały wymiar 11x11cm, ale wielkość prostokątów musimy dopasować do wielkości formy na muffinki. Najlepiej wyciąć jeden kwadrat i dopasować a
potem według wzoru wycinać kolejne. Foremkę na muffinki natłuszczamy i wkładamy kawałki ciasta dociskając do dna formy, końcówki ciasta powinny wystawać.Nadzienie: Do garnka wrzucamy
maliny, zasypujemy
cukrami i na małym ogniu, cały czas mieszając czekamy aż nam się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko. Studzimy.
Twaróg mielimy albo rozgniatamy widelcem, dodajemy
jajka,
mąkę,
sok z cytryny i przestudzony sok z mali. Wszystko mieszamy. Do wcześniej przygotowanych koszyczków wkładamy nadzienie i zlepiamy ze sobą na przemian końce ciasta. Wierzch smarujemy rozkłóconym
jajkiem z dodatkiem
mleka. Pieczemy na lekki złoty kolor w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.