Wykonanie
ciasto :1 szklanka
wody1/2 kostki
masła1 szklanka
mąki tortowej4
jajkaszczypta
solimasło rozpuszczamy w garnku dolewamy
wode oraz
sól ..doprowadzamy do wrzenia ..wsypujemy
makę i energicznym ruchem mieszamy aż ciasto się zaparzy i zarobi do jednelitej masy .. nie obawiajcie sie nie będzie grudek :)Ciasto odstawiamy do wystygnięcia .Gdy ciasto wystygnie miksujemy je z
jajkami , ktore dodajemy pojedynczo ... dzielimy na dwie części i wkładamy do formy wysmarowanej
masłem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 stopni .krem:3 szklanki
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyzki
mąki tortowej1/2 szklanki
cukru1 kosta
masła2 łyżeczki
cukru waniliowego4
żółtka2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem.1 szklanke
mleka wymieszac z
mąkami oraz
żółtkami ... dodać ten mix do gotującego sie
mleka energicznie mieszając .. ja robiłam to mikserem .. gotowac jakieś 5 minut od zagotowania . Odstawić do wystygnięcia.Gdy
budyń wystygnie miksować z miękkim
masłem .. powoli dodając po łyżce budyniu :)